Peikontuoksuinen Cannes-voittaja ei tingi mistään

27.09.2018 - 14:26
Share:

Teksti: Sanna-Maria Nikula, Korjaamo Kino Töölön ohjelmapäällikkö

Tina (Eva Melander) työskentelee tullin palveluksessa risteilylaivaterminaalissa. Hän tarkkailee laivasta saapuvaa ihmisvirtaa turvallisen etäisyyden päästä, paitsi silloin kun haistaa jotain epäilyttävää. Hänellä on taito tunnistaa laittomuudet tuoksun perusteella, oli kyseessä sitten liian suuri määrä alkoholia tai laiton kuvamateriaali. Eräänä päivänä terminaalin käytävälle astelee hahmo, jonka Tina haistaa kaukaa. Nahkatakkiin pukeutunut Vore (Eero Milonoff) ei hämmenny ruumiiintarkastuksesta, mutta Tinassa kohtaaminen saa aikaan tunteita, joita hän ei kuvitellut koskaan kokevansa. Itsevarmasta Voresta huokuu jotain hyvin tuttua, mutta myös jotain sellaista, mistä Tina haluaa tietää lisää.


Ali Abbasin Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon voittanut Raja on peikontuoksuinen aikuisten satu, jossa on alkukantaista, eläimellistä energiaa. Elokuvan intensiivisimmät hetket tapahtuvat luonnon helmassa, ainoassa paikassa, jonka Tina kokee kodikseen. Nadim Carlsenin (The Holiday, Mitä meistä puhutaan) kuvaus onnistuu tavoittamaan tunnelman niin aidosti, että katsoja saattaa päätyä hihkumaan itsekin ääneen päähenkilöiden kanssa samalla kun pyyhkii otsaltaan aamun ensimmäisiä kastepisaroita.

Elokuvan tärkein elementti on kuitenkin Eva Melanderin häikäisevä roolityö. On kiehtovaa katsoa vierestä, kuinka pienieleleisesti Melander muokkaa alun sulkeutuneesta Tinasta hahmon, joka pikkuhiljaa löytää todellisen sisimpänsä. Tunnistamattomaksi maskeerattu Eero Milonoff lataa Voren hahmoon juuri oikean määrän alkukantaista voimaa ja rujoutta joka vetää Tinalta ja katsojalta jalat samassa rytäkässä alta.


Alkuperäistarinan kirjoittajalla ja elokuvan käsikirjoittajalla John Ajvide Lindqvistillä, on kadehdittava taito tuoda fantasiaelokuviin kuuluvat hahmot keskelle ruotsalaista kansankotia. ”Ystävät hämärän jälkeen” käsitteli vampyyrien kautta yksinäisyyttä ruotsalaisessa lähiössä. ”Kuinka kuolleita käsitellään” kertoi elävien kuolleiden kautta menettämisen tuskasta. Nyt vuorossa ovat peikot ja yhteenkuulumisen halu. Raja kertookin pohjimmillaan siitä, miten kaikilla olennoilla, jalkojen tai häntien lukumäärästä riippumatta, on vimmainen tarve kuulua jonnekin ja tulla ymmärretyksi.

Raja nähdään Korjaamo Kino Töölössä 1.10. alkaen ja Korjaamo Kino Bio Rexissä 5.10. alkaen. Katso näytökset ja osta liput.

More:

Subscribe to our newsletter!

Töölö Urban Family unites the people that enjoy culture and urban life. When subscribing to our newsletter you will first receive a welcome letter, that introduces our whole family. You can also tell about your interests and subscribe to the newsletters of other Töölö Urban brands. By clicking the subscribe you consent to allow Töölö Urban to store and process the information provided and to send you the content requested. You may unsubscribe from these communications at anytime. Check our privacy policy for more information.