Peikontuoksuinen Cannes-voittaja ei tingi mistään

27.09.2018 - 14:26
Jaa: Share on FacebookShare on Twitter

Teksti: Sanna-Maria Nikula, Korjaamo Kino Töölön ohjelmapäällikkö

Tina (Eva Melander) työskentelee tullin palveluksessa risteilylaivaterminaalissa. Hän tarkkailee laivasta saapuvaa ihmisvirtaa turvallisen etäisyyden päästä, paitsi silloin kun haistaa jotain epäilyttävää. Hänellä on taito tunnistaa laittomuudet tuoksun perusteella, oli kyseessä sitten liian suuri määrä alkoholia tai laiton kuvamateriaali. Eräänä päivänä terminaalin käytävälle astelee hahmo, jonka Tina haistaa kaukaa. Nahkatakkiin pukeutunut Vore (Eero Milonoff) ei hämmenny ruumiiintarkastuksesta, mutta Tinassa kohtaaminen saa aikaan tunteita, joita hän ei kuvitellut koskaan kokevansa. Itsevarmasta Voresta huokuu jotain hyvin tuttua, mutta myös jotain sellaista, mistä Tina haluaa tietää lisää.


Ali Abbasin Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon voittanut Raja on peikontuoksuinen aikuisten satu, jossa on alkukantaista, eläimellistä energiaa. Elokuvan intensiivisimmät hetket tapahtuvat luonnon helmassa, ainoassa paikassa, jonka Tina kokee kodikseen. Nadim Carlsenin (The Holiday, Mitä meistä puhutaan) kuvaus onnistuu tavoittamaan tunnelman niin aidosti, että katsoja saattaa päätyä hihkumaan itsekin ääneen päähenkilöiden kanssa samalla kun pyyhkii otsaltaan aamun ensimmäisiä kastepisaroita.

Elokuvan tärkein elementti on kuitenkin Eva Melanderin häikäisevä roolityö. On kiehtovaa katsoa vierestä, kuinka pienieleleisesti Melander muokkaa alun sulkeutuneesta Tinasta hahmon, joka pikkuhiljaa löytää todellisen sisimpänsä. Tunnistamattomaksi maskeerattu Eero Milonoff lataa Voren hahmoon juuri oikean määrän alkukantaista voimaa ja rujoutta joka vetää Tinalta ja katsojalta jalat samassa rytäkässä alta.


Alkuperäistarinan kirjoittajalla ja elokuvan käsikirjoittajalla John Ajvide Lindqvistillä, on kadehdittava taito tuoda fantasiaelokuviin kuuluvat hahmot keskelle ruotsalaista kansankotia. ”Ystävät hämärän jälkeen” käsitteli vampyyrien kautta yksinäisyyttä ruotsalaisessa lähiössä. ”Kuinka kuolleita käsitellään” kertoi elävien kuolleiden kautta menettämisen tuskasta. Nyt vuorossa ovat peikot ja yhteenkuulumisen halu. Raja kertookin pohjimmillaan siitä, miten kaikilla olennoilla, jalkojen tai häntien lukumäärästä riippumatta, on vimmainen tarve kuulua jonnekin ja tulla ymmärretyksi.

Raja nähdään Korjaamo Kino Töölössä 1.10. alkaen ja Korjaamo Kino Bio Rexissä 5.10. alkaen. Katso näytökset ja osta liput.

Lisää:

Korjaamo Kino Bio Rex

Mannerheimintie 22-24 00100 Helsinki Puh. 040 334 56 17 (Huom! Käytössä vain teatterin ollessa auki.)

ma-to suljettu

pe 17:00-20:00

la-su 13:00-20:00

Lipunmyynti aukeaa tuntia ennen ensimmäistä näytöstä ja sulkeutuu viimeisen näytöksen alkaessa.

Korjaamo Kino Töölö

Töölönkatu 51 b 00250 Helsinki Puh. 0400 824 229

ma-pe 9:00-20:00

la-su 11:00-20:00

Lipunmyynti sulkeutuu aina illan viimeisen elokuvanäytöksen alkaessa.

Yhteystiedot

kino@korjaamo.fi +358 40 082 4229

Risuja vai ruusuja? Kerro meille!Anna palautetta

Liity Töölö Urban familyyn!

Töölö Urban Family yhdistää kulttuurista ja hyvästä elämästä nauttivat kaupunkilaiset. Perheeseemme kuuluvat merikylpylä Allas Sea Pool, kulttuuritehdas Korjaamo Culture Factory, elokuvateatteri Korjaamo Kino, co-working-tila Sofia Future Farm ja Jääpuisto Ice Park. Töölö Urban Familyn jäsenenä saat etuja ja inspiraatiota uusien elämysten ja palveluiden kokeiluun ja käyttöön, yksin tai yhdessä. Klikkaa tästä nähdäksesi rekisteriselosteemme.